Luottokorttien turvallisuus

Luottokortti on kätevä väline maksamiseen niin netissä, kaupoissa kuin matkaillessakin. Luotto-ominaisuudella voit varmistaa, että käytössäsi on rahaa vielä ennen palkkapäivääkin. Luottokortin kanssa kannattaa olla huolellinen. Tässä artikkelissa käymme läpi kortin turvallista käyttöä ja mitä tulee tehdä jos kortti vaikka katoaa tai varastetaan. Jos tarvitset lisätietoja, kannattaa olla yhteydessä korttisi myöntäjään. Kortinmyöntäjät tarjoavat nykyisin myös hyviä turvallisuusominaisuuksia.

Luottokorttien turvallisuus

Luottokortti voi olla melko turvallinen vaihtoehto sen sijaan, että kantaisit mukana isoa määrää käteistä. Mikäli lompakkosi katoaa tai varastetaan, et välttämättä saa käteistä takaisin. Luottokortin ollessa kyseessä, sinun tulee heti katoamisen huomattua sulkea luottokorttisi soittamalla pankkien sulkupalveluun. Jos varas käyttää korttia ja veloituksia tapahtuu sulkemisen jälkeen, saattaa kortinmyöntäjä olla velvoitettu korvaamaan menetetyt rahat.

Tunnusluku – pidä se suojassa

Ole tarkkana luottokortin tunnusluvun kanssa, sitä ei saa koskaan kirjoittaa mihinkään ylös eikä kertoa sitä kenellekään. Tunnusluvun joutuessa vääriin käsiin, voidaan korttia väärinkäyttää.

Suositeltavaa olisi asettaa kortille nosto- ja maksurajoitukset päivittäiselle käytölle, näin luottokortin ja pin-koodin joutuessa vääriin käsiin, voidaan minimoida menetetty rahamäärä.

Mikäli korttisi katoaa tai varastetaan, se pitää sulkea heti suurimpien suomalaisten pankkien yhteisen sulkupalvelun avulla. Sulkupalvelu on avoinna 24/7 numerossa 020 333 (ulkomailta soittaessa +358 20 333). Varmista vielä kuitenkin oman pankkisi sulkunumero ja pidä se tallessa. Esimerkiksi ulkomaisten korttitarjoajien sulkupalvelunumero voi olla eri.

Pankki voi olla velvollinen korvaamaan menetetyt rahat, mikäli olet toiminut huolellisesti. Aivan selvästä huolimattomuudesta aiheutunut varkaus korvataan joko osittaisesti tai ei ollenkaan. Nämä tapaukset arvioidaan henkilökohtaisesti asiakkaan kohdalla erikseen. Muun muassa PIN-koodin säilyttäminen luottokortin kanssa samassa paikassa katsotaan törkeäksi huolimattomuudeksi ja siitä seuranneita vahinkoja ei korvata.

Luottokortin tilitapahtumia kannattaa seurata. Mikäli huomaat, että kortilla on tehty outoja maksuja, ole yhteydessä kortinmyöntäjään / pankkiisi.

Rajaa kortin käyttö tiettyyn maahan

Luottokortille kannattaa asettaa maarajaus, eli kortti toimii vain tietyssä maassa. Maarajauksen voi asettaa yleensä esimerkiksi yhteen maahan, koko maailmaan tai koko eurooppaan. Suosittelemme rajoittamaan korttia niin, että aluerajaus on asetettu vain siihen maahan missä sillä hetkellä oleilet.

Luottokorttitietoja ei saa antaa sähköpostitse. Se ei ole turvallista. Puhelimessa ei myöskään suositella annettavan luottokorttitietoja, mutta jossakin tapauksessa niinkin tehdään.

Nettikaupoissa maksaminen luottokortilla on yleensä turvallista, mutta varmista että olet oikealla sivustolla ja verkkokauppa on luotettava. Älä käytä hakukoneita surffatessasi verkkokauppaan, sillä hakutuloksiin voi joskus eksyä huijaussivustoja, jotka kalastelevat luottokorttitietoja. Sen sijaan, kirjoita verkkokaupan, verkkokaupan tai muun nettisivuston osoite suoraan osoiteriville siirtyäksesi haluamallesi sivustolle.

Netissä petoksia voi tapahtua

  • Älä kirjoita kortin tietoja esimerkiksi jos sivustolla “haluamme tarkistaa ikäsi”, verkkokyselyyn tai kilpailuun, jos et ole juuri varaamassa tai ostamassa jotain.
  • PayPal tai sen kaltainen palvelu voi olla hyvä, vaihtoehtoinen maksutapa, jos arveluttaa käyttää korttia tietyssä verkkokaupassa. Maksun vastaanottaja ei silloin näe maksukorttisi tietoja ollenkaan
  • Huolehdithan yleisestä tietoturvasta tietokoneesi ja selaimesi päivityksillä, palomuureilla sekä virustentorjuntaohjelmistoilla. Suosittelemme myös selaimeen selauksen suojausta, esimerkiksi Freedome / F Secure selaussuojaus.
  • Vältä julkisia WIFI-verkkoja, älä tee ostoksia esimerkiksi kahvilan tai kirjaston koneella / WIFI:ssä.

Lähimaksaminen

Lähimaksaminen on kohtuullisen turvallista, mutta mahdollisuus petoksiin on. Voit esimerkiksi käyttää RFID-suojattua lompakkoa tai asetttaa lompakkoosi RFID-suojaimen, joka muistuttaa maksukorttia, mutta estää luottokorttitietosi etäluennan esimerkiksi ruuhkaisessa bussissa tai kadulla. Korttitietosi voidaan tällä tavoin käytännössä kopioida, mutta se on vielä onneksi hyvin harvinaista, koska kortin väärinkäyttöön tarvitaan myös turvakoodi sekä usein 2-vaiheinen vahvistus.

Kaksivaiheinen vahvistus

Nykyisin luottokorteille on määritelty lisää suojausominaisuuksia, ja nykyään miltei jokaisella luottokortilla on käytössä kaksivaiheinen todennus. Eli maksaessasi verkkokaupassa, syötät korttitiedot ja vielä vahvistat maksun verkkopankkisi tunnuslukusovelluksella tai esim tekstiviestillä. Emme suosittele maksamaan verkkokaupassa, missä nämä turvaominaisuudet ohitetaan.